Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Katona József-Bánk Bán

2010.01.23

Szereplők:

II. Endre, magyar király
Gertrudis, királyné
Béla, királyfi
Endre, királyfi
Mária, királylány
Ottó, Berchtold merániai herceg fia, Gertrudis öccse
Bánk bán, Magyarország nagyura
Melinda, Bánk felesége
Soma, Bánk és Melinda fia
Mikhál bán, Melinda bátyja
Simon bán, Melinda bátyja
egy zászlósúr
Petur bán, bihari főispán
Myska bán, a királyfiak nevelője
Solom mester, Myska fia
Bendeleiben Izidóra, türingiai lány
egy udvaronc
Biberach, lézengő lovag
Tiborc, paraszt

valamint: zászlósurak, vendégek, udvaroncok, udvari asszonyok, lovagok, lázadók, katonák, jobbágyok

történik: 1213 végén

 

Történet:

Előversengés (Prologus):
Ottó herceg mindenáron - ha csak egy éjszakára is - el akarja csábítani Magyarország nagyurának, Bánk bánnak erényes feleségét, Melindát. A kóbor lovag, Biberach megígéri, hogy segít neki.

Első szakasz:
Petur bán és a "békételenek" iszogatnak. Összeesküvést szerveznek, mely megbeszélésének helye aznap este Petur házában lesz. Érkezik Bánk bán, akit Petur hívott haza országjáró körútjáról, s meghívja őt is a titkos találkára. Tiborc jön, aki lopásra adta fejét, s szeretne mondani valamit a nagyúrnak, de az nem hallgatja meg. Biberach találkozik Ottóval, s ígéretéhez híven különböző porokat ad át neki, melyek egyike altató a királyné számára, a másik pedig szerelemre gyújtja majd Melindát iránta. Melinda elutasítja Ottó közeledését, Gertrudis pedig közli öccsével, hogy támogatja Melinda iránti szerelmét. Eközben Bánk elrejtőzött egy rejtekajtóban, s kihallgatta Ottó tervét. A nagyúr kétségbeesve gondolkodik, mi tévő legyen.

Második szakasz:
Petur házában gyülekeznek a "békételenek", akik pártütést szerveznek a királyné ellen, mondván kizsákmányolja az országot, s a magyar elöljárók helyett hazája fiait teszi a magyar hivatalokba. Bánk érkezik, aki végül mégis eljött a találkára. Hallva, miben egyeztek meg távollétében, meglepődik. Megpróbálja lebeszélni őket tervükről, mondván nem akarja, hogy a felkelést a nép szenvedje meg, az pedig természetes, hogy a királyné jobban szereti övéit. Már-már siker koronázza fáradalmait, ámde érkezik Biberach, aki tudatja vele a szörnyű hírt, Ottó meggyalázta Melindát. Bánk elrohan, hátrahagyva a lázadozó Peturt és társait.

Harmadik szakasz:
Melinda Bánk bocsánatáért esedezik, hiszen ártatlanul bűnös ő. Bánk elzavarja, később azonban rájön, hogy felesége valóban ártatlan. Újból feltűnik Tiborc, aki most már végre elmondja mi nyomja lelkét: a királyné kiforgatta őket minden vagyonukból, ezért kénytelen lopni éhező családjának. Bánk csak most veszi észre kivel van dolga: ifjú korában Tiborc mentette meg életét a jáderai csatában. Feleségét ezért barátjára bízza, hogy kísérje haza vidéki birtokára. A nővére elől menekülő Ottó találkozik Biberachhal, aki azonban megtagadja tőle további segítségét. A lovag, mivel bűntelen, távozni készül, ekkor azonban a herceg hátulról orvul leszúrja.

Negyedik szakasz:
A királyné hívatja Melindát, aki tébolyulva beszéli el szerencsétlenségét. Gertrudis szánja, de nem tesz érte semmit. Mikhál bán érkezik, aki, mint mondja, követként érkezett a pártütőktől. Ezt hallva Gertrudis azonban elfogatja, s hasonló szándékkal küld testvéréért, Simonért is. Érkezik Bánk, aki Mikhálra bízza fiát, majd Gertrudishoz belépve fejére olvassa a királynénak személyes és az ország iránti vétkeit. Gertrudis menekülni készül, azonban mikor a nagyúr hazáját gyalázza, megfordul, s tőrrel támad Bánkra. Ő azonban kicsavarja kezéből azt, s leszúrja a királynét. Kívülről lárma hallatszik, a zendülők törnek a szobába. A haldokló királyné gyermekei iránt kiált, majd Ottót teszi meg halála okozójának. Myska bán a királyfiakért rohan, míg Solom mester megpróbálja visszaszorítani a lázadókat.

Ötödik szakasz:
Endre, Magyarország királya győzedelmes hadjáratból érkezik haza, de itthon felesége halálának híre fogadja. Keresteti a gyilkost, de a zendülők mind tagadnak, mondván, jöttükkor a királyné már halott volt. Végül megérkezik Bánk, aki magára vállalja a szörnyű tettet. Indoklása szerint azért tette mindezt, hogy az országban ne törjön ki polgárháború. Endre el akarja vitetni, de mivel Bánk az ősi Bor nemzetség tagja, ezért felette nem ítélkezhet. Ekkor párbajra hívja, de Bánk elutasítja. Már éppen vívni készül a király helyett kiálló Solom ellen, azonban Myska ekkor tudatja mindenkivel, hogy a királyné ártatlan, az altatónak köszönhetően nem tudott semmiről. Mikhál felajánlja a kis Somát a királynak. Szomorú menet érkezik, Tiborc a halott Melindát hozza. Elmondása szerint Ottó emberei felgyújtották Bánk házát, de ő elhozta Melinda holttestét. A király végül hosszas gondolkodás után szabadon engedi Bánkot, s megengedi, hogy eltemettethesse feleségét.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

re

(coffiii, 2014.02.08 16:42)

tudnátok nekem segiteni?

Re: re

(Melinda a Tiszába ugrik az opera változatban amit Erkel ferenc írt , 2015.02.09 20:53)

Ferike ördögüzes

(Ferike, 2015.02.26 09:57)

szia fiamra tudnatok segiteni?
voltunk mar termeszetgyogyasznal tud e ra segiteni.
azt mondjak ördög van a gyerekbe ( exeszajzbuuuuuk)
aaaaaaaaaa

Re: Ferike ördögüzes

(Barbi, 2017.06.23 12:46)

Szia!
Isten tud segiteni rajta,
ha tenyleg ilyen problematok van.
Akkor ingyen segitunk menj a
www.bpa.hu
Oldalra es ott vannak infok
Lurdy Hazba van vasarnaponkent 10 oratol egy rendezveny teremben .
Ott van tobb pasztor toluk kerhettrk segitseget. :)

kérdés

(szaszu, 2012.11.04 14:54)

szerintem nagyon jól le van írva teljesen érthető is csak 1 dolog nem világos hogy most akkor ki szúrta le Biberach lovagot??? :$

Re: kérdés

(ShenkinémaH, 2012.12.17 18:16)

Akkor most és sem értem, azt hogy miért ártatlan a királynő az altato miatt... Segíts !!! :)

Re: kérdés

(picike, 2013.02.14 16:48)

hát Ottóóóó :)

Re: kérdés

(jázmin, 2013.03.03 20:01)

Otto

Re: kérdés

(Antigonos, 2013.10.10 10:53)

Biberach lovagot, Ottó herceg szúrta le, mondván hogy nem pártolja tovább Ottó cselekedeteit. :)

Re: kérdés

(Pedro Mendes, 2014.02.26 19:34)

Biberachot Ottó szúrta le, de nem közvetlen hal meg, hanem a halálos ágyán.

Re: kérdés

(Keragon, 2014.03.20 14:41)

kérdés
(szaszu, 2012.11.04 14:54)

szerintem nagyon jól le van írva teljesen érthető is csak 1 dolog nem világos hogy most akkor ki szúrta le Biberach lovagot??? :$

Benne van!
Ottó herceg szúrta hátba Biberach-ot!
(és csak egyszer ovlastam el...)

Re: Re: kérdés

(Aqua, 2014.04.22 14:54)

akkor te egy zseni vagy! (nem)

Re: Re: Re: kérdés

(kakamaty , 2017.02.06 18:29)

Ennyi ésszel szabadlábon !!!!!

___♫♥♫

(GABICA, 2013.02.01 16:50)

uncsiiiiiiiiiii

5-6 mondatos legyen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!♫♥♫♥♫

Re: ___♫♥♫

(Melinda, 2016.02.27 12:47)

ennyire buta te sem lehetsz

Re: ___♫♥♫

(asd, 2014.03.16 15:25)

Látom te sem vagy egy nagy értelmiségi, szóval elmondom hogy mi ennek a lényege: A röviditett arra jó, hogy ha lusta vagy elolvasni, elolvasod ezt, tized annyi idő alatt, és még a magyartanár kérdéseire is tudsz válaszolni. Ezt 5-6 mondatban nem lehet megcsinálni, de az ilyen retardáltaknak mint te, még rövidebben annyi, hogy Bánk bán leszúrja Gertrúdot, amíg II. András háborúzik...

Re: Re: ___♫♥♫

(..., 2015.02.03 20:56)

II. Endre, nem II. András (gratulálok)

Re: Re: Re: ___♫♥♫

(:D, 2015.02.04 17:05)

Endre és András ugyan az.. tájékozott vagy

a művel kapcsolatban

(Melinda, 2016.02.27 12:45)

Nekem nagyon tetszett érthetően le van írva így röviden teljesen lehetett érteni.

jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj

(Ferike anyja jaaaaaaaaaaaj, 2015.02.26 09:58)

jaaaaaaaaaaaaj verje faszat a szadva