Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Katona József-Bánk Bán

2010.01.23

Szereplők:

II. Endre, magyar király
Gertrudis, királyné
Béla, királyfi
Endre, királyfi
Mária, királylány
Ottó, Berchtold merániai herceg fia, Gertrudis öccse
Bánk bán, Magyarország nagyura
Melinda, Bánk felesége
Soma, Bánk és Melinda fia
Mikhál bán, Melinda bátyja
Simon bán, Melinda bátyja
egy zászlósúr
Petur bán, bihari főispán
Myska bán, a királyfiak nevelője
Solom mester, Myska fia
Bendeleiben Izidóra, türingiai lány
egy udvaronc
Biberach, lézengő lovag
Tiborc, paraszt

valamint: zászlósurak, vendégek, udvaroncok, udvari asszonyok, lovagok, lázadók, katonák, jobbágyok

történik: 1213 végén

 

Történet:

Előversengés (Prologus):
Ottó herceg mindenáron - ha csak egy éjszakára is - el akarja csábítani Magyarország nagyurának, Bánk bánnak erényes feleségét, Melindát. A kóbor lovag, Biberach megígéri, hogy segít neki.

Első szakasz:
Petur bán és a "békételenek" iszogatnak. Összeesküvést szerveznek, mely megbeszélésének helye aznap este Petur házában lesz. Érkezik Bánk bán, akit Petur hívott haza országjáró körútjáról, s meghívja őt is a titkos találkára. Tiborc jön, aki lopásra adta fejét, s szeretne mondani valamit a nagyúrnak, de az nem hallgatja meg. Biberach találkozik Ottóval, s ígéretéhez híven különböző porokat ad át neki, melyek egyike altató a királyné számára, a másik pedig szerelemre gyújtja majd Melindát iránta. Melinda elutasítja Ottó közeledését, Gertrudis pedig közli öccsével, hogy támogatja Melinda iránti szerelmét. Eközben Bánk elrejtőzött egy rejtekajtóban, s kihallgatta Ottó tervét. A nagyúr kétségbeesve gondolkodik, mi tévő legyen.

Második szakasz:
Petur házában gyülekeznek a "békételenek", akik pártütést szerveznek a királyné ellen, mondván kizsákmányolja az országot, s a magyar elöljárók helyett hazája fiait teszi a magyar hivatalokba. Bánk érkezik, aki végül mégis eljött a találkára. Hallva, miben egyeztek meg távollétében, meglepődik. Megpróbálja lebeszélni őket tervükről, mondván nem akarja, hogy a felkelést a nép szenvedje meg, az pedig természetes, hogy a királyné jobban szereti övéit. Már-már siker koronázza fáradalmait, ámde érkezik Biberach, aki tudatja vele a szörnyű hírt, Ottó meggyalázta Melindát. Bánk elrohan, hátrahagyva a lázadozó Peturt és társait.

Harmadik szakasz:
Melinda Bánk bocsánatáért esedezik, hiszen ártatlanul bűnös ő. Bánk elzavarja, később azonban rájön, hogy felesége valóban ártatlan. Újból feltűnik Tiborc, aki most már végre elmondja mi nyomja lelkét: a királyné kiforgatta őket minden vagyonukból, ezért kénytelen lopni éhező családjának. Bánk csak most veszi észre kivel van dolga: ifjú korában Tiborc mentette meg életét a jáderai csatában. Feleségét ezért barátjára bízza, hogy kísérje haza vidéki birtokára. A nővére elől menekülő Ottó találkozik Biberachhal, aki azonban megtagadja tőle további segítségét. A lovag, mivel bűntelen, távozni készül, ekkor azonban a herceg hátulról orvul leszúrja.

Negyedik szakasz:
A királyné hívatja Melindát, aki tébolyulva beszéli el szerencsétlenségét. Gertrudis szánja, de nem tesz érte semmit. Mikhál bán érkezik, aki, mint mondja, követként érkezett a pártütőktől. Ezt hallva Gertrudis azonban elfogatja, s hasonló szándékkal küld testvéréért, Simonért is. Érkezik Bánk, aki Mikhálra bízza fiát, majd Gertrudishoz belépve fejére olvassa a királynénak személyes és az ország iránti vétkeit. Gertrudis menekülni készül, azonban mikor a nagyúr hazáját gyalázza, megfordul, s tőrrel támad Bánkra. Ő azonban kicsavarja kezéből azt, s leszúrja a királynét. Kívülről lárma hallatszik, a zendülők törnek a szobába. A haldokló királyné gyermekei iránt kiált, majd Ottót teszi meg halála okozójának. Myska bán a királyfiakért rohan, míg Solom mester megpróbálja visszaszorítani a lázadókat.

Ötödik szakasz:
Endre, Magyarország királya győzedelmes hadjáratból érkezik haza, de itthon felesége halálának híre fogadja. Keresteti a gyilkost, de a zendülők mind tagadnak, mondván, jöttükkor a királyné már halott volt. Végül megérkezik Bánk, aki magára vállalja a szörnyű tettet. Indoklása szerint azért tette mindezt, hogy az országban ne törjön ki polgárháború. Endre el akarja vitetni, de mivel Bánk az ősi Bor nemzetség tagja, ezért felette nem ítélkezhet. Ekkor párbajra hívja, de Bánk elutasítja. Már éppen vívni készül a király helyett kiálló Solom ellen, azonban Myska ekkor tudatja mindenkivel, hogy a királyné ártatlan, az altatónak köszönhetően nem tudott semmiről. Mikhál felajánlja a kis Somát a királynak. Szomorú menet érkezik, Tiborc a halott Melindát hozza. Elmondása szerint Ottó emberei felgyújtották Bánk házát, de ő elhozta Melinda holttestét. A király végül hosszas gondolkodás után szabadon engedi Bánkot, s megengedi, hogy eltemettethesse feleségét.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

World Trade Center (USA)

(bin Laden, 2015.02.26 09:54)

ekkora szart meg soha nem olvastam

kérdés

(Ketus, 2014.08.02 16:39)

Ottó miért égeti fel Bánk Bán házát? Erre van vmi magyarázat?! Mert a műből számomra nem derült ki...
És szerintetek Gertrudis most akkor bűnös vagy ártatlan?

rogvhh

(kiro, 2014.04.01 17:43)

Nekem teljesen ertheto a tartalom szep munka koszonom

riksz3@gmail.hu

(Keragon, 2014.03.20 14:36)

Felül van hogy ki kicsoda szerintem teljesen érthető dráma volt.
Köszönöm ,hogy felraktátok!

Budapest

(Emily, 2014.03.16 19:36)

Ez a mű pocsék,unalmas, érthetetlen.

Melinda

(BiberackfiaShenky, 2014.02.26 19:38)

Én az egyik rövidítésben úgy olvastam, hogy Melinda vízbe fullasztja magát, nem pedig ráégetik a górét. Most akkor.....dafuq?

ffdghfhgfd

(DELRIO, 2014.01.12 16:55)

ne legyetek ennyira agykárosultak :D azért ártatlan a melinda mert altatót kapott,azaz nemtudott semmiről miközben ottó megerőszakolta álmában ....ennyi

Re: ffdghfhgfd

(kratos, 2014.01.28 20:36)

Picit pontosítanék ezen,Melinda nem altatót kapott hanem pont hogy izgató szert kapott és élvezte azt amit csináltak Ottóval.

Re: Re: ffdghfhgfd

(addfgdh, 2014.02.01 19:24)

Nem izgatót kapott. -.-
hanem drogfélét kapott, amitől kb bekábult...
nem tudott magáról.

sda

(dsa, 2013.06.26 01:45)

MEG NE TANULJÁTOK , SZAR AZ EGÉSZ...

taurusz94@freemail.hu

(laura, 2013.06.07 12:51)

ez egy szar..

érdekes

(Beni, 2013.05.23 20:43)

Hát... Amikor írták ezt, szívesen leszúrtam volna én is így véletlenül az írót... Elég érdekes története van, 1szer elolvasni a rövidítést nem is elég ahhoz, h megértse az ember.

aszt.virag@gmail.com

(ValakiMás, 2013.04.05 14:07)

Végigolvastam, és tökéletes a magyar házim egyik feléhez, viszont van 2 kérdés, amire nem kaptam választ. Valaki segítene? Köszi :)

1. Bánk hogyan állítja vissza a rendet?
2. Hogy hódítja vissza Melindát?

ketin@hotmail.com

(Ketin, 2012.02.19 22:03)

Hol tudok ingyenpornót letölteni ehhez?

Re: ketin@hotmail.com

(picike, 2013.02.14 16:49)

anyádba :)

Kérdés

(ShenkinémaH, 2012.12.17 18:18)

Én sem értem hogy a királynő miért ártatlan az altatopia miatt?? Segíts!!!!! :)

kd

(hmmmm, 2012.07.25 19:55)

nem értem hogy miben értatlan a királyné az altatónak köszönhetően , sőt az altatós rész sem teljesen világos, help :) Köszi

miért?

(bla, 2012.06.08 20:47)

Azt nem vágom, hogy Gertrudis miért haragszik Ottóra

Bánk bán

(Melissza Malfoy, 2012.05.15 19:09)

Nem olvastam végig a véleményeket, de nekem tokeletes lesz a szoveg enek házinak, bár tobb mint egy orán keresztul másoltam, de megeri!
~.~

nemmonndomeg@yahoo.com

(Zsolti, 2012.05.07 21:21)

Szerintem ez az egyik legértelmesebb leirása a könyvnek , és nem is hosszú XD